portraita





Το βιβλίο αυτό το αφιερώνω στην ακούραστη ερευνήτρια της λαϊκής μας τέχνης κυρία Πόπη Ζώρα επίτιμη διευθύντρια του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Λαογραφικής Μουσειολογίας και επιστημονικό σύμβουλο του Λαογραφικού Μουσείου Σαρακατσάνων.

Η κυρία Πόπη Ζώρα αφιέρωσε και εξακολουθεί να αφιερώνει αφιλοκερδώς πάντοτε πολύτιμο χρόνο για το μουσείο από την προετοιμασία του ήδη και την αρχική εγκατάστασή του στο αρχοντικό της οδού Κωνσταντινουπόλεως και την οριστική στη συνέχεια μεταστέγασή του στο τωρινό κτήριο το οποίο έχει κατασκευασθεί σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις της Μουσειολoγίας ειδικά για το μουσείο αυτό, με την οικονομική αρωγή και εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η γνώση και η πείρα της κυρία Ζώρας για την όλη συγκρότηση και οργάνωση του μουσείου συνέβαλλαν σημαντικά ώστε αυτό να τύχει ειδικού βραβείου το 1987 στο Ντάραμ της Αγγλίας του Ευρωπαϊκού Βραβείου του Μουσείου της Χρονιάς, ως ένα από τα 16 περισσότερο ενδιαφέροντα τοπικά μουσεία της Ευρώπης μεταξύ 71 που είχαν προκριθεί για βράβευση ανάμεσα σε 146 που είχαν διαγωνισθεί.

Το βιβλίο αφιερώνω επίσης σ΄ όλους τους Σαρακατσάνους που βοήθησαν στη δημιουργία του μουσείου προσφέροντας πολύτιμα οικογενειακά κειμήλια.

Επίσης σ΄ όσους έδωσαν στοιχεία για το αρχείο του μέσα από τα οποία προβάλλουν οι βαθιές αρχαιοελληνικές ρίζες των Σαρακατσάνων και

Στη μνήμη της πολυαγαπημένης μου συζύγου Ευαγγελίας η οποία μου συμπαραστάθηκε όλα τα χρόνια δίνοντάς μου κουράγιο να συνεχίσω την έρευνα με την ανοχή της και την περίσσια αγάπη της.

Βασίλειος Τσαούσης



ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΛΑ

Ο Σαρακατσάνος συντάκτης του παρόντος συγγράμματος κ. Βασίλειος Τσαούσης είναι σήμερα για την ζωή και τις παραδόσεις των Σαρακατσάνων και για την πολιτιστική τους ταυτότητα μια ζωντανή πηγή πλούσιων και αυθεντικών πληροφοριών. Καθώς έζησε ο ίδιος όλα τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στην αρχέγονη Σαρακατσάνικη κοινωνία στα τσελιγκάτα με την γνήσια άφθαρτη και αναλλοίωτη σαρακατσάνικη ζωή, μπορεί να μιλάει όχι πληροφορημένος από τρίτους όπως τόσοι άλλοι που έγραψαν για το ίδιο θέμα αλλά από τα ίδια τα βιώματά του.

Διαβάζοντας το βιβλίο του ξαναζώ την γνήσια σαρακατσάνικη ζωή που ευτύχησα να βιώσω με όλες τις δυσκολίες και το μεγαλείο της. Δυσκολίες με τις μεγάλες στερήσεις το συνεχή αγώνα για την αξιοπρεπή διαβίωση την πάλη με τα στοιχεία της φύσης λόγω κτηνοτροφικού επαγγέλματος.

Συνθήκες που όχι μόνο δεν τους έκαμπταν αλλά χαλύβδωναν τη θέλησή τους. Όχι μόνο δεν τους έκαναν συμπλεγματικούς απέναντι στη σύγχρονη κοινωνία αλλά καλλιεργούσαν ένα αίσθημα περηφάνιας και δημιουργικής προσπάθειας όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για την πατρίδα. Ζήσαμε το μεγαλείο που εκπορεύεται από την αμετακίνητη προσήλωση σε αρχές και αξίες όπως η φιλοπατρία η πίστη στην ορθοδοξία η οικογενειακή και κοινωνική αλληλεγγύη.

Όσο ακόμα ζει αυτή η γενιά της γνήσιας σαρακατσάνικης ζωής πρέπει να καταγραφούν όλες οι πτυχές αυτού του τρόπου ζωής της μετάβασης και της ενσωμάτωσης στην ευρύτερη κοινωνία.

Ο Βασίλης Τσαούσης πέρασε στη σύγχρονη κοινωνία διατηρώντας αλώβητες τις αρχές του, προσέφερε πολλά στην ανάδειξη της ζωής των Σαρακατσαναίων και έχει ακόμα πολλά να προσφέρει στο μέλλον.

Γ. Σούρλας


Η ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία την 17-1-2007 η παρουσίαση του βιβλίου του Τσαούση Βασιλείου Προέδρου του Λαογραφικού Μουσείου Σαρακατσάνων, με τίτλο «Σαρακατσάνοι, οι Σταυραετοί της Πίνδου».

Η βιβλιοπαρουσίαση έλαβε χώρα στην Αίθουσα Τιμών της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης και την παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Το βιβλίο, που βασίζεται στην πενηντακονταετή έρευνα του κ. Τσαούση και αντλεί τα στοιχεία του από το αρχείο του Λαογραφικού Μουσείου, προλόγισαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην Υπουργός κ. Σούρλας Γεώργιος, ο καθηγητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ερευνητής και συγγραφέας κ. Σκεύας Αντώνιος, το μέλος του Λαογραφικού Μουσείου Σαρακατσάνων, πρώην Αντινομάρχης και νυν Νομαρχιακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης κ. Μπίκος Ιωάννης και συντόνισε ο Γραμματέας του Λαογραφικού Μουσείου κ. Μπάτζιος Νικόλαος.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις επιμέρους ενότητες του βιβλίου (καταγωγή, έθιμα, καθημερινή ζωή των Σαρακατσάνων κ.α.) ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα και σε βιωματικές τους εμπειρίες, μια που και οι τρεις τους είναι Σαρακατσάνοι που έζησαν τη μετάβαση από το νομαδικό στον αστικό τρόπο ζωής.

Η εκδήλωση έκλεισε με παρουσίαση κλέφτικων Σαρακατσάνικων χορών από το χορευτικό συγκρότημα του Μουσείου, με τη συνοδεία τραγουδιών από την Τασούλα Μαλιαχωβα και την ορχήστρα του Κώστα Νικολάου.



Την βιβλιοπαρουσίαση τίμησαν μεταξύ άλλων ο ειδικός γραμματέας της Π.Ο.Σ.Σ. και υπεύθυνος σύνταξης της εφημερίδος ΗΧΩ των Σαρακατσαναίων κ. Λοκοβίτης Μιχάλης, ο Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού Στρατηγός Ζούκας Ιωάννης, ο Βουλευτής της Ν.Δ. στην Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Γαλαμάτης Δ., η Νομαρχιακή Σύμβουλος κ. Φύκα Ελ., ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσάνων Ν. Θεσσαλονίκης κ. Καριώτης και μέλη του Δ.Σ., ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσάνων Ελευθερίου – Ν. Κορδελιού κ. Τζελέπης Θ. με μέλη του Δ.Σ., ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Σαρακατσάνων Ν. Ημαθίας και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας ΗΧΩ των Σαρακατσαναίων, κ. Κολοβός Γ., ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσάνων Βουλγαρίας με έδρα τη Θέρμη κ. Σκούτας Γ., ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Σ.Σ. νομού Σερρών κ. Μουτσιάνας Ι., ο ιδιοκτήτης του Ρ/Σ Studio 3 κ. Φίλης Απ., ο εκπρόσωπος των Σαρακατσάνων της Διασποράς κ. Τσακούμης Θ. από τις Η.Π.Α., εκπρόσωποι διάφορων φορέων και Συλλόγων της Θεσσαλονίκης, πολιτευτές κ.α..

Ακόμη χαιρετισμό απέστειλαν ο Σαρακατσάνος Βουλευτής και Γραμματέας της Ν.Δ. κ. Ζαγορίτης Ελ. και οι Βουλευτές της Ν.Δ. στην Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Καλαφάτης Στ., και στο νομό Σερρών κ. Τσιπλάκης Κ.

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν ο κ. Μπομπότας Βασίλειος.

Το βιβλίο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας από τις εκδόσεις «ΑΡΜΟΣ» καθώς και στο Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων (τηλ: 23210 62528, fax:23210 56186