portraita

ΟΙΚΟΜΟΥΣΕΙΟ - ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΗ ΣΤΑΝΗ

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ




Ο Γυφτόκαμπος έχει δημιουργηθεί από την Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου και  είναι ένας χώρος πολλών στρεμμάτων σε περιφραγμένο χώρο μέσα σε ένα ελατοδάσος, 16 χιλιόμετρα ανατολικά από το κεφαλοχώρι Τσεπέλοβο, στις πλαγιές της Τύμφης. Εκεί υπάρχει η περίφημη "Σαρακατσάνικη Στάνη", η οποία αποτελεί μία αναπαράσταση οικισμού νομάδων κτηνοτρόφων Σαρακατσαναίων.




Ο χώρος στον Γυφτόκαμπο παραπέμπει σε «υπαίθριο μουσείο» καθώς εκεί, ο επισκέπτης συναντά έναν μικρό καταυλισμό με  έξι καλύβες, "σήμα κατατεθέν" του τρόπου ζωής και του πολιτισμού των Σαρακατσαναίων, ένα εκκλησάκι, έκθεση φωτογραφίας και μία μικρή ταβέρνα. 




O επισκέπτης μπορεί να δει πως περίπου ζούσαν οι Σαρακατσαναίοι τα παλαιότερα χρόνια και να πλάσει με ευκολία, στο μυαλό του, εικόνες από την καθημερινή ζωή τους, δεδομένου ότι στο συγκεκριμένο χώρο, πέραν από τις καλύβες (κονάκια), μπορεί να δει τα διάφορα έπιπλα, σκεύη οικιακής χρήσης και εργαλεία, που χρησιμοποιούσαν στις καθημερινές τους ασχολίες αλλά και κατασκευές που αναπαριστούν τις δραστηριότητες και τον τρόπο ζωής των, όπως το μπατζαριό (τυροκομείο), τη στρούγκα, τη γάστρα, τον αργαλειό κλπ. 







Μέσα σε κάθε κονάκι παρουσιάζεται ο σαρακατσάνικος ιματισμός, αντικείμενα από καθημερινή ζωή, ο αργαλειός όπου ύφαιναν οι γυναίκες, ενώ στο κέντρο, βρίσκεται η εστία. Ανάμεσα στα κονάκια, δεσπόζει το "δασκαλοκάλυβο", όπου έκαναν μάθημα τα παιδιά τους, με δασκάλους που τους ακολουθούσαν και τους πλήρωναν οι ίδιοι.










Κάθε χρόνο, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου η Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου διοργανώνει το ετήσιο αντάμωμα, στο οποίο συμμετέχουν Σαρακατσαναίοι (και όχι μόνο) από την Ήπειρο αλλά και όλη την Ελλάδα.