portraita

Ομοσπονδία των Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών 
Συλλόγων Σαρακατσάνων Βουλγαρίας (ΟΠΕΣΣΒ)




ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Η Ομοσπονδία των Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσάνων Βουλγαρίας (ΟΠΕΣΣΒ) είναι η οργάνωση που εκπροσωπεί τους Σαρακατσάνους στην κοινωνία τη Βουλγαρίας. Ιδρύθηκε το 1990 στην πόλη Σλίβεν και κατά τη διάρκεια της 20χρονης έως σήμερα πορείας της κατάφερε να εδραιωθεί ως φορέας υψηλού κοινωνικού προφίλ και ηθικής που προσπαθεί να αναδείξει τους Σαρακατσάνους ως ένα βασικό κομμάτι της κοινωνίας. Η Ομοσπονδία διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στην ενσωμάτωση των Σαρακατσάνων στην κοινωνία των πολιτών.

Δραστηριότητες και εκδηλώσεις

Προτεραιότητα στη δραστηριότητα της Ομοσπονδίας είναι η εκμάθηση της μητρικής ελληνικής γλώσσας. Η μορφή της εκμάθησης της είναι ως Μαθήματος Ελεύθερης Επιλογής στο σχολείο και σε επίπεδο συλλόγου. Την παρούσα στιγμή περίπου 100 παιδιά κάνουν μαθήματα Ελληνικών. Στην πόλη Σλίβεν έχει δημιουργηθεί και τμήμα για ενήλικες. Οι διδάσκοντες δάσκαλοι έχουν παρακολουθήσεις μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε ελληνικά ΑΕΙ.

Η εκμάθηση παραδοσιακών Σαρακατσάνικων χορών είναι άλλη μια σημαντική προτεραιότητα για τη διατήρηση του πολιτισμού μας. Υπάρχουν δέκα χορευτικά συγκροτήματα στα οποία συμμετέχουν άνω των 200 παιδιών. Το 2009 οι χοροδιδάσκαλοι παρακολούθησαν μαθήματα χορού στην Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ «Λεονάρντο ντα Βίντσι». Τα χορευτικά συμμετέχουν τακτικά σε εθνικά και διεθνή φεστιβάλ και εκδηλώσεις, αναδεικνύοντας την πλούσια παράδοσή μας.




Εκδηλώσεις:

Εμβληματική εκδήλωση της ΟΠΕΣΣ Βουλγαρίας είναι το Παραδοσιακό Σαρακατσάνικο Αντάμωμα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην ορεινή τοποθεσία Καραντίλα κοντά στην πόλη Σλίβεν. Στο αντάμωμα συναντώνται χιλιάδες Σαρακατσάνοι από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Στην πορεία των χρόνων το Αντάμωμα έχουν τιμήσει με την παρουσία τους και πολλοί εκπρόσωποι της τοπικής και κρατικής εξουσίας, προσκεκλημένοι από τη χώρα και το εξωτερικό.

Κάθε χρόνο η Ομοσπονδία μεριμνά για τη διοργάνωση παιδικών κατασκηνώσεων στη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Πάνω από χίλια παιδιά συμμετείχαν σε κατασκηνώσεις από την ίδρυση της Ομοσπονδίας μέχρι σήμερα και γνώρισαν την πατρίδα των προγόνων μας, αγγίζοντας τον αρχαίο πολιτισμό της. Η διοργάνωση συναντήσεων για τους νέους από όλη τη χώρα που γίνεται με σκοπό να γνωριστούν μεταξύ τους και να ενδυναμώνουν τους δεσμούς τους είναι άλλη μια σημαντική δραστηριότητα της οργάνωσής μας. Το Πολιτιστικό και Πληροφοριακό Κέντρο στην πόλη Σλίβεν, στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία της Ομοσπονδίας διαθέτει μουσείο με μόνιμη έκθεση που παρουσιάζει την ενδυμασία, τον τρόπο ζωής και τις παραδόσεις των Σαρακατσάνων.

 Αποστολή της ΟΠΕΣΣΒ και η θέση της στη σύγχρονη ζωή

Ο αυθεντικός πολιτισμός των Σαρακατσάνων θα πρέπει να διατηρηθεί ως μέρος της Βαλκανικής και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτός είναι ο ρόλος, ο στόχος και το καθήκον της Ομοσπονδίας των Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσάνων Βουλγαρίας. Καθ’ όλα τα χρόνια της ύπαρξής της η ΟΠΕΣΣΒ έχει τεράστια συνεισφορά στην αναβίωση και τη διατήρηση των πολιτιστικών αξιών των Σαρακατσάνων.

Παράλληλα, οι Σαρακατσάνοι συνεισέφεραν και εξακολουθούν να το κάνουν στην εδραίωση των φιλικών σχέσεων μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και της οικονομικής ζωής. Η Ομοσπονδία έχει άριστη συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσάνων. Το ίδιο καλή είναι και η συνεργασία της ΟΠΕΣΣΒ με το Εθνικό Συμβούλιο Συνεργασίας για Εθνικά και Δημογραφικά Ζητήματα της βουλγαρικής κυβέρνησης, με τα όργανα της κρατικής και της τοπικής εξουσίας, καθώς και με οργανώσεις άλλων εθνοτικών ομάδων.